L’Oficina Jove del Baix Llobregat és un equipament públic d’informació, orientació i assessorament gratuït i generalista on les persones joves de la comarca poden adreçar-se per resoldre dubtes, fer consultes i/o demanar més informació en relació a diversos àmbits (treball, formació, salut, relacions afectives, cultura, habitatge, entre d’altres).

A més, esdevé un punt de suport al conjunt de la xarxa d’emancipació de la comarca, treballant-hi col·laborativament i canalitzant les seves necessitats i propostes. L’Oficina Jove del Baix Llobregat està gestionada per la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració del Servei Comarcal de Joventut i la Diputació de Barcelona.

Parc torreblanca CL 340, a la planta baixa del Consell Comarcal.

elbaixllobregat@oficinajove.cat

650931906

93 685 24 00 ext. 650

Dilluns a divendres: de 9h a 14h

Dilluns i dimecres: de 16h a 18h


Potser t’interessa


Oficina Jove del Baix Llobregat

Temps de Flors

 

 

Mireia Orriols Zamora

Jardinera, defensora de la jardinería urbana, sostenible i útil per al ciutadà.  

 

És primavera! i portem molts dies de confinament! Has pensat en aprofitar el teu ingeni per donar vida i color al teu balcó o terrassa? Podem aprofitar aquests dies per crear noves formes d’entreteniment, i si a més són fructíferes molt millor!

Per això desde l’Oficina Jove ens  hem apropat a una dona jove, professional de la  jardineria, Mireia Orriols! Ens ha concedit una entrevista per donar força i forma a les iniciatives de donar color als nostres balcons i terrasses, i així portar la situació d’una forma més agradable!

 

  • Per que vas escollir aquesta bonica professió?

He crescut en una familia amant de la natura, per una banda, el meu Pare era agricultor i ramader i d’altre banda, la meva Mare sempre ha tingut el pati ple de plantes i les cuidavem juntes.  

  • Desde quan ets experta Jardinera?

Als disset anys vaig començar a una Escola Taller on feiem pràctiques i classes teòriques de Jardinería. Després, vaig estar treballant amb dos professionals jardiners autònoms i finalment, a l´empresa on sóc ara, desde fa setze anys!

  • Què destaques de tants anys d’experiència professional?

L´experiència al llarg dels anys, m’ha aportat nous coneixements a través de la formació que ens ha proporcionat l’empresa, he fet diversos cursos: de reg, tractaments ecològics, endoteràpia, jocs infantils… El més important per aprendre és l’interès propi!

  • Com estàs vivint aquesta etapa amb el Covid-19?

Doncs personalment bastant bé. Vivim en una casa al camp envoltades de natura i això ens facilita el confinament.  A la feina sí ens afecta més, estem amb serveis mínims i ens hem posat a fer tasques col·laboratives per al benestar de les persones més vulnerables. Aquesta setmana hem començat a fer tasques de desinfecció de les residències de persones grans, els Centres Ocupacionals, Centres Especials de Treball, la Creu Roja… De moment anem a treballar un terç de la plantilla cada dia, mantenim les pautes de seguretat: a l’entrada i a la sortida, fitxem amb un quart d’hora de diferència entre companys i no realitzem la jornada complerta.

  • De totes les plantes que tens al teu Jardí, quina és la teva preferida?

La meva flor preferida és una Magnolia grandiflora, que em va regalar la mare d´un amic, la qual va plantar de llavor. En realitat no la tinc al meu Jardí, és d´una plaça on portem nosaltres el manteniment. La Magnolia Grandiflora té unes fulles llargues d’un color fosc preciós i quan floreix destaquen les seves flors blanques.

  • I quina és la planta més estranya que has tingut?

He tingut moltes! però crec que la més rara va ser una planta carnívora, però no va durar-me res. Sóc més de plantes autòctones!

  • Moltes vegades escoltem que les plantes s’estressen, quina pot ser la causa?

Les plantes es poden estressar per molts factors: els-hi repercuteix negativament la contaminació, els sòls super compactats, la falta de profunditat, l’incivisme/vandalisme, les plagues cada cop més sovint per culpa de l´importació, les temperatures extremes a l’estiu, obres on els tallen arrels i/o branques importants o pugen la cota de plantació.

  • Com creus que ens afecta tenir plantes o flors al nostre voltant?

Tenir qualsevol tipus de plantes o flors sempre es positiu! A no ser que tinguis algun tipus d’alergia! Imagineu una ciutat sense arbres ni plantes…. trist imatge d’asfalt i totxana.

  • A tu, personalment que t’aporta?

Per a mi personalment, les plantes, les flors, i la natura en general m’aporten moltes sensacions, he crescut envoltada de natura! Principalment, reconec sensacions de tranquil·litat, frescura, bellesa, entreteniment, i sobretot moments de pau.

  • Les tasques de jardineria varíen molt segons l’estació de l’any?

I tant! un exemple on es reflexa molt la variació de tasques segons l’estació de l’any és la feina que fem amb l’empresa. A la primavera i a l’estiu no parem de tallar, treure i regar l’herba, etc.  En canvi, a la tardor i a l’hivern hem de preparar el terreny, fer plantacions d’arbrat, recollir les fulles, etc. El mateix passa amb les plantes i flors que tenim a casa. Ens hem de fixar quan hem de fer la plantació per assegurar-nos que creixin adequadament, amb la temperatura, la humitat, aigua i quantitat de Sol correcte i necessària, etc.

  • Quines flors podem plantar ara a l’Abril? 

En primer lloc hem de mirar de plantar flors de temporada! després s’ha de tenir en compte l’espai amb què comptem. Clar, no és el mateix una gran terrassa que un petit balcó. Si teniu un balcó, es pot penjar de la barana un parell de jardineres  i posar-hi plantes amb flors de colors, com per exemple els Pensaments o les Onagras. Si tenim més espai, a l’exterior encara també és una bona època per plantar Rosers. Plantar flors a la primavera ens pot garantitzar un jardí o un balcó molt colorit, aproximadament, desde l’agost fins a finals d’octubre o mitjans de novembre!! D’interior podem tenir una planta Pothos ja que és molt resistent o també un Ficus, que és de les més cultivades als interiors de les nostres llars. Són fàcils de cuidar i creixen bastant ràpid.

  • Com es recomana que siguin les jardineres on plantem les flors?

Sempre hem de fixar-nos que les planes no acumulin aigua al platet de la jardinera i canviar el test abans que ho ompli tot d’arrels!

  • Podríem tenir un petit hort a casa? Sería possible?

Buf… depen de la casa. És fa necessari el Sol directe i un bon drenatge. Sempre és millor en un espai lliure a plena natura, però si no podem ho podem intentar a casa!

  • Ens pots recomanar un calendari per tenir en compte quan plantar?

Crec que està molt bé l’App El huerto en casa, fes-li un cop d’ull!

  • Ens recomanes una plantació especial durant aquest temps de confinament?

Recomanaria les maduixeres ja que són fàcils de cultivar i el fruit és molt bó! Es nota molt la diferència de sabor! A més, es poden plantar en l’hort, en el jardí o fins i tot, en un test del balcó, ja que no requereixen molt d’espai ni depenen massa de la llum directa del sol.  En general les maduixes necessiten que els sòls drenin bé, amb bastant aigua, sobretot durant la fructificació. Ha de tenir una bona il·luminació però no massa hores de sol directe, ja que les fulles i els fruits es poden fer malbé. La temperatura ideal per a la fructificació és entorn els 18º.

 

Al següent enllaç podeu veure el vídeo resum.

 

 

 

 

 

Gràcies!

 

Sense comentaris

Post a Comment