L’Oficina Jove del Baix Llobregat és un equipament públic d’informació, orientació i assessorament gratuït i generalista on les persones joves de la comarca poden adreçar-se per resoldre dubtes, fer consultes i/o demanar més informació en relació a diversos àmbits (treball, formació, salut, relacions afectives, cultura, habitatge, entre d’altres).

A més, esdevé un punt de suport al conjunt de la xarxa d’emancipació de la comarca, treballant-hi col·laborativament i canalitzant les seves necessitats i propostes. L’Oficina Jove del Baix Llobregat està gestionada per la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració del Servei Comarcal de Joventut i la Diputació de Barcelona.

Parc torreblanca CL 340, a la planta baixa del Consell Comarcal.

elbaixllobregat@oficinajove.cat

650931906

93 685 24 00 ext. 650

Dilluns a divendres: de 9h a 14h

Dilluns i dimecres: de 16h a 18h


Potser t’interessa


Oficina Jove del Baix Llobregat

En defensa de la Joventut

Els professionals que atenen a les persones joves de la comarca del Baix Llobregat han sumat esforços per gravar un vídeo en defensa de la Joventut.

 

La idea parteix del neguit de l’equip de l’Espai Jove Nord de Martorell en percebre, en alguns mitjans de comunicació, un gran volum de crítiques dirigides a la població jove sobre les actituds que tenen enfront de la Covid.

 

Aquestes crítiques poden arribar a penetrar en l’imaginari col·lectiu de la societat i poden fer estendre la criminalització vers les persones joves, que justament, en aquesta pandèmia mundial, és un dels sectors socials especialment vulnerable.

 

Partint d’aquesta preocupació, l’equip de Martorell va pensar com podíem donar suport als i les joves, entenent que, en la situació actual, no podem engegar iniciatives presencials. La resposta: format de vídeo conjunt amb els i les dinamitzadores dels casals i espais joves de la comarca. I alhora, podem arribar a més joves a través de les xarxes socials.

 

Altrament, es visibilitza que hi ha una part de la població adulta del seu voltant que sap que ho estan fent el millor possible i que els recolza en tota aquesta situació que estem vivint.

Gràcies a aquest vídeo transversal, es poden sentir una mica més acompanyats en aquesta etapa de pandèmia.

 

El guió: denunciar la criminalització dels joves, advertint de la certa deshumanització que això pot implicar i posicionant-nos com a professionals de joventut al costat d’una part de la població que possiblement ha estat de les que ha patit més aquest any de restriccions sanitàries i socials.

 

 

No sé si heu notat que, des de fa uns mesos, els i les joves estan una mica en el punt de mira…

[buscar titulars criminalitzadors]

A vegades sembla que tota la culpa dels rebrots sigui de la joventut…

… Tot i que, pel que nosaltres sabem, la majoria dels i les joves tenen un comportament exemplar.

I sabem del que parlem: som els referents de Joventut.

Els i les joves no volen que res d’això estigui passant. També són víctimes del virus.

A vegades hi ha gent que, pel que diu, sembla que pensa que als joves els encanta aquesta situació.

És demencial. A ells i elles la Covid també els ha robat un estiu. I una primavera.

I un hivern.

També s’angoixen, Tenen por pels seus avis, I per les àvies.

Per les seves mares, Pels pares,

Pels germans,

I per les germanes, Per les amigues,

I pels amics.

La joventut ha fet moltes renúncies. Els adults que els apunten amb els dits s’han imaginat què vol dir passar mig any tancat a casa en plena adolescència?

El seu oci s’ha vist desmuntat, la seva vida social s’ha enfonsat com un castell de cartes. Nosaltres ho podem assegurar.

Pels adolescents, la vida en grup és imprescindible.

Si ets adult, fes memòria: moltes de les experiències vitals que han definit qui ets i com ets les vas viure en l’adolescència i en la primera joventut.

Quan els i les joves facin memòria buscant aquestes experiències, estaran marcades pel confinament, pel toc de queda i per la mascareta.

I a sobre els hem de fer sentir culpables? Algú dirà: “oh, és que són irresponsables!”

No, no són irresponsables. Només alguns són irresponsables.

Però, si t’hi pares a pensar, també hi ha senyors irresponsables. I senyores. I catalans, i americans, i islandesos, i portuguesos.

I transportistes, i metgesses, i jutges, i cuiners, i cuineres. I amants dels animals, i escaladors, i ciclistes, i futbolistes.

I gent que li agrada el color blau, i persones que es diuen “Jordi”, i gent fanàtica del cafè descafeïnat.

Però… oi que no diem que els amants dels descafeïnats són irresponsables i culpables de la transmissió del virus?

Generalitzar SEMPRE està malament. Alimenta la xenofòbia, el racisme, el masclisme… Alimenta una manera de pensar excloent i agressiva.

Criminalitzar la joventut és molt perillós. Es poden convertir en una minoria sobre la qual abocar totes les culpes.

No, els i les joves no són culpables de res. Estem tots junts en això.

I si penses el contrari, truca’ns.

Estarem encantats d’explicar-te per què t’equivoques.

Sense comentaris

Post a Comment