L’Oficina Jove del Baix Llobregat és un equipament públic d’informació, orientació i assessorament gratuït i generalista on les persones joves de la comarca poden adreçar-se per resoldre dubtes, fer consultes i/o demanar més informació en relació a diversos àmbits (treball, formació, salut, relacions afectives, cultura, habitatge, entre d’altres).

A més, esdevé un punt de suport al conjunt de la xarxa d’emancipació de la comarca, treballant-hi col·laborativament i canalitzant les seves necessitats i propostes. L’Oficina Jove del Baix Llobregat està gestionada per la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració del Servei Comarcal de Joventut i la Diputació de Barcelona.

Parc torreblanca CL 340, a la planta baixa del Consell Comarcal.

elbaixllobregat@oficinajove.cat

650931906

93 685 24 00 ext. 650

Dilluns a divendres: de 9h a 14h

Dilluns i dimecres: de 16h a 18h


Potser t’interessa


Oficina Jove del Baix Llobregat

MOU LES MANS!

 

Júlia Evans Calm és estudiant de 2n d’ESO i de la Llengua de Signes Catalana! 

És molt amant dels animals, li encanta aprendre i estar informada sobre temes poc coneguts i molt diversos. Es considera una persona molt impacient i obstinada, sobretot en temes que li agraden i li toquen de prop com la llengua de signes, el feminisme, i altres tipus de causes socials.

 

La Llengua de Signes Catalana, coneguda habitualment per la sigla LSC, constitueix una gran riquesa lingüística.

Als efectes del que estableix Llei 17/2010, del 3 de juny, de la llengua de signes catalana, s’entén per LSC com la llengua o sistema lingüístic natural de modalitat gestual i visual pròpia de les persones sordes signants de Catalunya, que també usen, amb diferents adaptacions segons llur situació sensorial, les persones sordcegues  A Catalunya, és utilitzada per més de 25000 persones, de les quals 12.000 són sordes.

La LSC continua evolucionant constantment. Interactua amb altres llengües de signes i orals, rep influències i incorpora progressivament conceptes i nous signes d’acord amb la societat del coneixement i la comunicació actuals. Per saber una mica més sobre aquesta realitat, parlem amb la Júlia! Una noia jove que transmet el coneixement de la LSC a través de l’Instagram @mou_les_mans!

 

  • Com et vas involucrar amb la Llengua de Signes?

Em vaig començar a interessar per aquesta llengua, quan vaig conèixer una nena sorda, l’Olivia. La vaig conèixer en un casal d’estiu i només veure-la, vaig tenir la necessitat d’apropar-me i començar a aprendre la seva llengua per poder-m’hi comunicar. (podeu trobar més informació d’aquest tema al meu Instagram de @mou_les_mans i en un altre anomenat @revolusignes també l’explico més detalladament).

 

  • Estàs estudiant LSC a través d’un curs? O Ets autodidacta?

Faig classes 1 cop cada 2 setmanes, i a l’estiu o en temporades de vacances faig algun curs, si puc. Habitualment també tinc contacte amb persones sordes, que m’ajuden molt.

 

  • Què aporta als infants, adolescents i joves oients, aprendre la Llengua de Signes?

Primer de tot, és una de les llengües oficials, aquí a Catalunya: La llengua pròpia i oficial és el català, el castellà també hi és oficial com a llengua oficial de l’Estat espanyol; la llengua occitana, denominada aranès a l’Aran, és la llengua pròpia d’aquest territori i també és oficial a Catalunya; finalment, la llengua de signes catalana hi té un reconeixement oficial explícit. Per tant, també hauríem d’aprendre la llengua de signes.

En segon lloc, i des del meu punt de vista, és una llengua molt més rica i meravellosa que l’oral. És una altra manera de comunicar-te, on els sentiments i les emocions prenen un paper molt més rellevant i interessant.

 

  • Com vas tenir la idea d’ensenyar la LSC a través d’Instagram?

Doncs se’m va ocórrer pel fet que jo trobava a faltar un lloc on ensenyessin la LSC i on poder consultar i formar-te. Per això i també perquè tenia moltes ganes de fer-ne difusió vaig començar a ensenyar vocabulari i temes relacionats amb la llengua de signes i la comunitat sorda.

 

  • Ensenyar LSC és una forma de respecte i foment de la consciència de la diversitat?

Sí. Crec que és una molt bona manera per conscienciar la gent ja que normalment és un tema que els queda molt lluny i la informació que hi ha és poc accessible.

 

  • Internet i els smarts phones són una gran revolució, també per a les persones sordes. ¿Quin perfil majoritari d’usuaris et segueixen a IG?

Desconec el perfil dels usuaris que em segueixen però per les consultes que he pogut tenir diria que la majoria són persones oients, de sexe femení i de mitjana edat.

 

  • Quins són els teus principals reptes d’aquest projecte?

El meu objectiu és donar a conèixer la llengua de signes, que la gent n’aprengui, s’informi, la visqui… i ja no només des del meu Instagram sinó que comencin a introduir-se dins d’aquest món des de qualsevol altre canal o format.

 

  • Quins són els teus projectes de futur? Et voldries dedicar a ser intèrpret, o a ensenyar LSC o a una altre cosa totalment diferent?

Sincerament, jo voldria treballar en algun àmbit relacionat amb la llengua de signes, però encara no sé ben bé a què em vull dedicar concretament en aquests moments.

 

  • Ens recomanaries opcions per aprendre o conèixer més en profunditat aquesta llengua? 

Una pel·lícula que recomano molt és la Família Bélier. En el cas de voler començar a aprendre llengua de signes, potser les millors opcions són apuntar-se en algun curs o classe segons les necessitats individuals. I per repassar o simplement per buscar informació sobre el tema, la tecnologia ens ajuda molt. Es pot mirar de trobar Instagrams (segons el que més t’interessi). Hi ha també diccionaris en LSC per internet o llibres… tot depèn molt del que busquis o per a quina finalitat ho necessitis.

 

  • Ens vols compartir alguna anècdota curiosa o divertida?

 Molt al principi, quan tot just començava a aprendre la llengua de signes, em volia adreçar a una amiga sorda, i sense pensar li vaig enviar un àudio. Me’n vaig adonar de seguida i en aquell mateix moment vaig fer un vídeo.

Són coses que no en som conscients i que hauríem de tenir en compte de forma natural.

 

  • Per últim, voldries destacar algun aspecte important sobre LSC i la comunitat sorda?

Sí, és important seguir l’estructura de la llengua de signes, que no és igual que l’estructura de la llengua oral. Aquest és un dels aspectes que la comunitat sorda vol que es tingui en compte. Cal dir que per a una persona que n’està aprenent, com jo, no és fàcil seguir l’estructura.

També que moltes vegades ens referim a les persones sordes com a sordmudes, cosa que és incorrecte. Per què? Perquè sí que poden parlar, però si no han sentit mai els sons, és difícil reproduir-los.

Per últim, diem llenguatge de signes quan realment hauríem de parlar de llengua, perquè té un codi lingüístic com qualsevol altra.

 

Video resum:

 

Moltes gràcies Júlia!

 

 

Sense comentaris

Post a Comment