L’Oficina Jove del Baix Llobregat és un equipament públic d’informació, orientació i assessorament gratuït i generalista on les persones joves de la comarca poden adreçar-se per resoldre dubtes, fer consultes i/o demanar més informació en relació a diversos àmbits (treball, formació, salut, relacions afectives, cultura, habitatge, entre d’altres).

A més, esdevé un punt de suport al conjunt de la xarxa d’emancipació de la comarca, treballant-hi col·laborativament i canalitzant les seves necessitats i propostes. L’Oficina Jove del Baix Llobregat està gestionada per la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració del Servei Comarcal de Joventut i la Diputació de Barcelona.

Parc torreblanca CL 340, a la planta baixa del Consell Comarcal.

elbaixllobregat@oficinajove.cat

650931906

93 685 24 00 ext. 650

Dilluns a divendres: de 9h a 14h

Dilluns i dimecres: de 16h a 18h


Potser t’interessa


Oficina Jove del Baix Llobregat

La Biblioteca, un temple de coneixement!

 

Cristina Guzmán Luna. Melòmana, bibliòfila i interessada en les TIC.

És Bibliotecària, Graduada en Informació i Documentació.  Actualment Tècnica Auxiliar de Biblioteca a la biblioteca Joan Margarit de Sant Just Desvern.

 

HAVENT SOPAT

Sento trucar a la porta i vaig a obrir,
però no hi ha ningú.
Penso en els que m’estimo i no vindran.
No tanco i mantinc la benvinguda.
Amb la mà al marc, espero.
La vida va afermant-se en el dolor
com les cases damunt dels fonaments.
I sé per qui demoro deixant el feix de llum
hospitalari en el carrer desert.

 

Joan Margarit

 

Es perd el senyal (Col. Óssa Menor, Proa, Barcelona 2012).

Font: https://www.joanmargarit.com/bio-bibliografia/

 

Degut a l’Estat d’alarma, les biblioteques segueixen jugant un paper excepcional pel conjunt de la població. Això si, ara tots els recursos els ofereixen en format digital. Aprofitant que s’apropa el Dia de Sant Jordi, parlem d’aquesta realitat amb Cristina Guzmán!

 

 

  • La professió de Bibliotecària és vocacional?

 

Amb 14 anys anava a la biblioteca del meu poble 3 cops per setmana i agafava en préstec molts cds de música. M’hi fixava en la persona que havia darrere del taulell i pensava “jo vull treballar aquí”!. Malauradament, la professió tenia poca demanda laboral, així que vaig cursar altres estudis també relacionats amb el món del llibre i les arts gràfiques. Vaig ballar entre diverses professions fins que vaig decidir estudiar el Grau d’Informació i Documentació. El perfil bibliotecari havia patit un canvi vertiginós i el sector privat començava a buscar gestors de la informació. Us imagineu la vida sense Google? Doncs nosaltres som com la versió humana d’un cercador (de fet, a Google treballen molts bibliotecaris).

 

  • Quines funcions desenvolupa en el seu lloc de treball?

 

Les funcions més notables a una biblioteca pública són l’atenció a l’usuari i la gestió del servei de préstec. Però també gestionem el fons amb la compra de nous documents; organitzem activitats com clubs de lectura, xerrades o tallers infantils; muntem exposicions i gestionem les xarxes socials, entre d’altres. Hi ha molta feina interna que no veuen els usuaris!

Per això, aquests dies de confinament continuem treballant des de casa: dinamitzem les xarxes, atenem consultes dels usuaris per correu electrònic, elaborem productes informatius i fem moltes recomanacions.

 

  • Quines activitats o projectes innovadors esteu desenvolupant amb l’actual etapa del Covid-19?

 

Amb la biblioteca tancada al públic s’ha vist afectat el servei de préstec al taulell i totes les activitats que teníem programades. Ara els canals de comunicació amb els usuaris són les xarxes socials, que ja eren actives abans d’aquesta situació, però durant el confinament publiquem més contingut cultural i prescripció lectora. A més, intentem fer partíceps als usuaris: hem engegat iniciatives com, per exemple, la creació d’una llista de música a Spotify on poden fer peticions; demanem que ens enviïn dibuixos de dracs per a la sala infantil; o que creïn poemes amb els llibres que tinguin a casa. De cara a Sant Jordi, estem preparant un joc de preguntes sobre dracs que publicarem a les xarxes.

També hem adaptat els tallers de nadons, ara es publiquen un parell de contes per setmana en format vídeo, i estem valorant si fer algun club de lectura online.

 

  • Com veus el futur de les Biblioteques?

 

La biblioteca a la que anava quan tenia 14 anys no té res a veure amb la biblioteca que coneixem avui dia. Els serveis, els espais i les competències del personal evolucionen, i ho fan adaptant-se a les necessitats del usuaris. Per exemple, durant el confinament el préstec de llibres electrònics de la plataforma eBiblio s’ha multiplicat i han augmentat els seguidors a les xarxes socials, per tant és evident que el consum de cultura en format digital anirà en augment.

A la biblioteca, com espai, predominen els estudiants que busquen un lloc tranquil, però també s’ha convertit en un lloc comunitari on les famílies gaudeixen de la lectura. Potser, després del confinament, els estudiants han trobat a casa seva un espai idoni on estudiar i deixen de venir a la biblioteca per aquesta finalitat… Aleshores, els haurem d’atreure mitjançant les xarxes socials i motivar perquè tornin a fer ús de la biblioteca.

 

  • Consideres que s’ha de fomentar la lectura entre les persones joves?

 

Sí, però més que fomentar la lectura el que cal és dinamitzar-la. Els joves llegeixen, però fan un consum de la cultura diferent que els adults. En el cas dels adolescents, els hi costa agafar un llibre (si no és una lectura obligatòria de batxillerat), en canvi s’hi poden passar hores davant un dispositiu electrònic. Una de les activitats que volem engegar un cop passi el COVID-19 és crear un club de lectura juvenil, per tal d’engrescar usuaris joves a llegir literatura. Per sort, a la biblioteca funciona molt bé la secció de còmic i llibres infantils, i amb l’activitat del passaport de lectura, per a infants de 6 a 12 anys, s’ha impulsat l’hàbit lector en aquestes edats (llàstima que haguem ajornat l’entrega de premis per després del confinament).

 

  • Què en penses sobre els llibres electrònics? Es perdrà el format paper?

 

És molt difícil que el llibre electrònic substitueixi el llibre en format paper. El llibre electrònic té molts avantatges, com el baix cost de producció, la immediatesa i la comoditat, però el romanticisme del paper i l’estimulació que dóna als nostres sentits no té adversari. D’altra banda, crec que el llibre electrònic tindrà un abans i un després quan passi el coronavirus: molts lectors, siguin o no usuaris de biblioteca, s’han vist obligats a provar i fer servir aquesta tecnologia. Qui sap si haurà una tendència a l’alça? De moment, el servei de biblioteques ha augmentat el nombre de llicències de llibres electrònics per fer front a la gran demanda durant el confinament

 

  • Ens podries recomenar recursos per a les persones joves de la Comarca i els seus familiars?

 

Doncs, com és d’esperar, us recomano tots els recursos electrònics que posa a l’abast la Xarxa de Biblioteques Municipals. Amb el carnet de biblioteca podeu accedir a eBiblio i “agafar” en préstec llibres (novel·la, infantils, còmic…), pel·lícules i audiollibres, accedir a In-Edit TV i gaudir dels documentals musicals d’aquest festival, escoltar música clàssica a la Naxos Music Library, consultar els fons digitalitzats d’interès local al Trencadís i accedir a molts altres continguts digitals de la Biblioteca Virtual. També destacar el portal Gènius, un web adreçat al públic infantil on es pot trobar informació de la xarxa de biblioteques i que dóna accés a un munt de recursos educatius i de lleure.

 

  • Com podem estar actualitzats de les activitats ofertes per les Biblioteques?

 

Si voleu estar al dia del que passa a les biblioteques de la vostra zona, al municipi o de les iniciatives diàries que corren per la xarxa, la millor opció és seguir les xarxes socials de les vostres biblioteques de referència. Els primers dies de confinament es van omplir de conta-contes online, vídeos de manualitats per fer amb la canalla, classes d’esport virtuals, i xerrades, masterclasses, recitals de poesia i concerts en streaming.  La biblioteca Joan Margarit té presència a Instagram, Facebook i Twitter (@bibjoanmargarit), formem part del grup de Biblioteques del Baix Llobregat Nord (@BibliosBLLN) i col·laborem al perfil oficial d’Instagram de les sales infantils de les Biblioteques del Baix Llobregat Nord (@PetitsLlibres).

 

  • Per acomiadar-nos Cristina, si ens vols fer algún comentari…

 

Si, no voldria acabar l’entrevista sense recomanar-vos els fons especials de la biblioteca. Actualment estem treballant en la creació d’un centre d’interès sobre feminisme, igualtat de gènere i LGTBI i després de l’exposició que vam fer sobre el 8 de març podem dir que està tenint molt bona acceptació. També tenim un gran fons especialitzat en cuina, gastronomia i nutrició, i una àmplia secció de guies de viatges, la Viatgeteca.

I com hem començat l’entrevista amb una poesia, comentar que a la biblioteca tenim un fons dedicat al poeta local Joan Margarit, guanyador del Premi Cervantes 2019, que recull totes les seves obres.

 

 

Vídeo resum entrevista

 

Vídeo resum recomanacions

 

 

 

Comments: 5

  • Pingback: Document - Butlletí del COBDC 04/30/2020 8:22 am
  • Cristofol 10/26/2021 2:28 pm

    Cristina, no pots ser bibliòfila perqe no tens diners suficientes

  • CRISTOFORO 10/26/2021 2:32 pm

    Genia

  • ARNAU 10/26/2021 2:33 pm

    VIVA FOROCOCHES

Post a Comment